Werkwijze EFT

Kloppen

EFT, Emotional Freedom Techniques, bestaat uit het kloppen op een aantal punten op je gezicht en romp. Het wordt ook wel emotionele acupunctuur genoemd.
Jijzelf of een behandelaar klopt zachtjes op de eindpunten van meridianen, terwijl je gefocussed bent op de te behandelen klacht. Meridianen zijn energiebanen zoals deze benoemd worden in de Oosterse geneeskunst. Het is hierbij niet nodig om een nare herinnering met dezelfde intensiteit te herbeleven. Je gaat stap voor stap door het proces. De behandelaar bewaakt de veiligheid.

werkwijzeeft

 

Zinnen formuleren

Terwijl je klopt op de punten focus je op de klacht door het verwoorden van korte zinnen over de klacht, bijvoorbeeld:
“Het angstige gevoel in mijn maag.” of “Het doordringende geluid van de ambulance.”
De behandelaar controleert steeds wat het effect is van het kloppen op de klacht en begeleidt je door het proces.

Zelfhulpmethode

EFT is ook te gebruiken als een zelfhulpmiddel. Bij dagelijkse stress of voor een eenvoudige klacht is EFT goed te gebruiken als zelfhulpmethode. Een behandelaar of workshopgever kan je leren hoe je de techniek het beste kunt gebruiken. Bij terugkerende en/of complexe klachten zoals heftige traumatische herinneringen raden we altijd aan om een professional in te schakelen.

Een goed opgeleide behandelaar kan je begeleiden als er heftige emoties boven komen en beheerst technieken om deze veilig te benaderen. Daarnaast kan een behandelaar je begeleiden bij het vinden van je blinde vlekken en heeft deze kennis over oorzaken en oplossingen bij verschillende klachten.

Verschillende werkwijzen

Het is goed je te realiseren dat elke behandelaar een eigen manier van werken heeft.

 

X